Nyheder

Forskere og avlere frygter, at nogle gråskimmelarter har opbygget en resistens mod de få tilladte sprøjtemidler. Det betyder, at jordbæravlerne måske sprøjter med pesticider, uden at det har nogen virkning.

17.09.2018 | Food

Resistent gråskimmel er et voksende problem for danske jordbæravlere

Gråskimmel, der er resistent over for de få sprøjtemidler, der er tilladte i dansk jordbærproduktion, er et stigende problem for de danske jordbæravlere. Et nyt projekt skal undersøge, om planterne er inficeret allerede ved ankomsten til Danmark.

Kosmetiske krav og mange skadevoldere gør æbler til en af de mest sprøjtede kulturer. Derfor finders der ofte pesticidrester på frugterne. Foto: Lise Balsby, AU Foto

17.09.2018 | Food

Det er muligt at sprøjte æbler langt mindre

Forskere ved Aarhus Universitet har i en række æbleplantager testet en ny sprøjteteknik, hvor der sprøjtes fra tidligt forår og op til frugtsætning. Avlerne har helt undgået skurv i æblerne, og de kan med den nye sprøjtestrategi spare seks sprøjtninger og få æbler, der for 90 procents vedkommende er helt fri for sprøjterester.

Dansk hvede skal klædes på til fremtidens klimaudfordringer. Foto: Janne Hansen

22.08.2018 | Plantedyrkning

Dansk hvede skal gøres mere robust

Med henblik på at fremavle hvede, der kan tåle fremtidens klimaudfordringer, bruger forskere genetiske data til at få et bedre indblik i, hvordan hvede tilpasser sig stress.

På Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet er forskerne optagede af fremtidens fødevarer. Foto: Arkivfoto

20.08.2018 | Food

Fremtidens fødevarer - og en enkelt verdenspremiere

Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet præsenterer alt fra modnet fisk til en helt ny grønsag, der endnu ikke har noget navn, på årets Food Festival, der vanen tro løber af stablen i september på Tangkrogen i Aarhus.

Forskere undersøger, om forskellige farver af lys kan påvirke smagen af krydderurter. Foto: Carl-Otto Ottosen

15.08.2018 | DCA

Kan særligt lys give krydderurter mere smag?

Forskere fra Aarhus Universitet undersøger, om forskellige typer af nye, avancerede LED-lamper i væksthuse kan forbedre smagen af krydderurter.

Tang kan både være en alternativ kilde til protein og bidrage til at fjerne og genanvende kvælstof og fosfor fra havmiljøet. Foto: Janne Hansen

10.08.2018 | DCA

Danmark kan selv dyrke alt proteinet til sine husdyr

I stedet for at importere store mængder proteinråvarer fra udlandet kan vi selv producere protein nok til husdyrene og til at supplere vores egne behov.

Friske jordbær er nogle af de produkter, som oftest kasseres på grund af dårlig kvalitet. Foto: Colourbox

24.06.2018 | Food

Den perfekte emballage til frisk frugt og grønt skal opfylde mange krav

Forskere fra Aarhus Universitet er i samarbejde med industrien i færd med at undersøge, hvordan der kan udvikles nye typer af indpakning, der sikrer bedre ressourceudnyttelse og mindre madspild.

I årets Perspektiv kan du bl.a. møde professor Hanne C. Bertram, der i 2017 modtog Uddannelses- og Forskningsministeriets EliteForsk-pris. Foto: Ditte Valente/Eliteforsk 2017

15.06.2018 | Food

Ny årsberetning: Kom i marken med Aarhus Universitet

DCA – Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug har netop udgivet årsberetningen for 2017.

Postdoc Jesper Malling Schmidt skal sammen med kolleger forsøge at udvikle plantebaserede ingredienser baseret på den kartoffelprotein, der i dag ender i fodertruget. Foto: Maria Randima Brauer Sørensen

03.06.2018 | Food

Restprodukt fra kartoffelproduktion kan blive bæredygtigt alternativ til animalsk protein i fødevarer

Kan man erstatte animalske proteiner fra æg og mælk med protein udvundet af kartofler? Noget tyder på det. Det undersøger en gruppe forskere og virksomheder i et igangværende projekt.

Der kan spares energi til lys, opvarmning og klimastyring i produktionen af frugt, grønt og potteplanter i væksthuse. Foto: Roar Paaske

16.05.2018 | DCA

Forskere i Nordsøregionen sigter mod grønnere væksthusproduktion

Forskere fra Aarhus Universitet leder et projekt, der sætter fokus på at reducere energiforbruget i produktionen af frugt, grønt og potteplanter i væksthuse i Nordsøregionen.

Viser resultater 1 til 10 ud af 115

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Næste