Nyheder

Valleprotein har helt særlige egenskaber, viser forsøg udført ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet.

31.10.2016 | Food

Valleprotein som våben i kampen mod overvægt

Ny forskningsmetode sikrer langt større viden om mælks gavnlige effekter. Det kan betyde, at mejerier i fremtiden i højere grad vil kunne designe mælkeprodukter, der har slankende effekt.

Der er et stort ønske om at forlænge holdbarheden af lakto­sefri mælk. Foto: Colourbox

31.10.2016 | Food

Hvad sker der, når vi fjerner laktosen?

Over tid kan der opstå uønskede aroma- og smagsstoffer i laktosefri mælk. Det er en hindring for, at mejerier kan imødekomme efterspørgslen på langtidsholdbare produkter uden laktose. Forskere ved Aarhus Universitet har derfor fokus på at få mere viden om de kemiske reaktioner, der finder sted i denne type mælk.

Mælkeydelsen falder som forventet over tid ved forlænget laktation. Men indholdet af protein og fedt stiger. Foto: Jesper Rais

22.10.2016 | Food

Forlænget laktation forringer ikke mælkens kvalitet og ostningsevne

Der er ingen problemer med mælkekvaliteten hos køer, der kælver med større intervaller. Tværtimod tyder undersøgelser på, at denne produktionsstrategi giver mælk, der er bedre egnet til osteproduktion.

Selvom teknikken omvendt osmose er udbredt, findes der ikke særligt meget dokumentation for, hvordan det påvirker mælkekvaliteten. Foto: Jesper Rais

22.10.2016 | Food

Opkoncentrering af mælk på gården skader ikke kvaliteten

Aarhus Universitet har sammen med Arla undersøgt flere aspekter ved at opkoncentre mælken hos producenten. Rent kvalitetsmæssigt er der ikke er noget i vejen for at flytte processen ud på gården.

Målet i projektet er at udvikle en hurtigere og ikke mindst mobil målemetode, der kan bruges ude på gården. Foto: Jesper Rais

20.10.2016 | Food

Fælles indsats skal bidrage til bedre mælkekvalitet

For højt niveau af frie fedtsyrer i mælk kan give en harsk smag. Derfor er nye metoder til at begrænse og måle niveauet af disse fedtsyrer nogle af de ting, forskere og erhverv sammen undersøger i regi af innovationskonsortiet FUTUREMILQ.

Mange ton løg ender hvert år med at blive kasseret, fordi det viser sig, at de er blevet syge under lagring. Foto: Colourbox

20.10.2016 | Food

Løg skal sladre om sygdomme

Mange ton løg ender hvert år med at blive kasseret, fordi det viser sig, at de er blevet dårlige under lagring. I et stort projekt arbejder forskere og erhverv på at løse problemet - bl.a. ved at få løgene til at sladre om deres egne sygdomme, inden det er for sent.

Lars Henrik Jacobsen forvalter den nationale samling af vegetativt formerede grøntsager. Han oplever en stigende interesse for de gamle sorter. Foto: Jesper Rais

14.10.2016 | DCA

Stor interesse for gamle sorter

Der er stigende interesse for gamle sorter af frugt, grøntsager og korn. Det mærker både Nordisk Genbank (NordGen) og AU Årslev, der administrerer den nationale samling af vegetativt formerede grøntsager. Både private haveejere, hobbyavlere og virksomheder henvender sig.