Specialestuderende fra FOOD modtager fornem pris

Den tidl. specialestuderende ved Institut for Fødevarer, Bina Bhattarai, har modtaget ELLS Prize for Excellent Master Thesis 2016 for sit kandidatspeciale.

21.12.2016 | Nina Hermansen

Kinesisk malurt indeholder et stof, der har vist sig at være særdeles virksomt over for malaria. Foto: Kristian Peters

Den tidligere specialestuderende ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet, Bina Bhattarai, er blevet tildelt ELLS Prize for Excellent Master Thesis 2016 for sit kandidatspeciale.

Prisen uddeles af ELLS (The Euroleague for Life Sciences), der er et europæisk netværk bestående af ledende universiteter, som arbejder inden for felterne landbrug, fødevarer og miljø. Den gives til en double degree-studerende, som har lavet et fremragende kandidatspeciale.

Bina Bhattarai har været indskrevet på uddannelsen EUR-Organic, der er en forholdsvis ny kandidatuddannelse i økologi – og som udbydes af en håndfuld europæiske universiteter, herunder AU.

Samarbejdet giver mulighed for, at man som studerende kan fordele uddannelsen på to universiteter – og på den måde få mulighed for at følge et spor, som ikke nødvendigvis udbydes på ens hjemmeuniversitet. Samtidig får dimittenderne titlen double degree.

I Bina Bhattarais tilfælde var hun det første år tilknyttet University of Hohenheim i Tyskland, og det andet år Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet.

I det prisvindende speciale har Bina Bhattarai fokuseret på, hvordan genetik og miljøinteraktioner påvirker indholdet af stoffet artemisinin i kinesisk malurt. Stoffet er især kendt for at kunne bekæmpe bl.a. malaria, men er også interessant i kræftbehandling.

I specialet viser Bina Bhattarai, hvordan koncentrationen af artemisinin varierer med en række faktorer, og hvordan trikom-tæthed og bladmorfologi kan bidrage til at prædiktere dette indhold.

Viden om, hvordan indholdet optimeres i dyrkningen, er relevant, da det stort set er umuligt at producere stoffet syntetisk.

Ved Institut for Fødevarer har Martin Jensen været hovedvejleder, mens Kai Grevsen, AU og Sabine Grüber, University of Hohenheim har været medvejledere.

Food