Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Forskningsprojekter

Udvalg af aktuelle forskningsprojekter i Fødevarekvalitet, perception og samfund

Her finder du et udvalg af aktuelle forskningsprojekter. Flere af dem har offentligt tilgængelige hjemmesider, som du kan komme videre til her fra siden:

Sortér efter: Startdato | Slutdato | Titel

  1. Hvordan motiveres og engageres mænd 55+ til sunde(re) spisevaner?

    Ulla Kidmose, Claus Frantzen & Alice Grønhøj

    Meget tyder således på, at det kan være mere udfordrende at nå ældre mænd i forhold til kommunikation om kostanbefalinger, hvilket også er velkendt i det kommunale forebyggelsesarbejde, hvor nogle kommuner allerede nu arbejder specifikt med at nå denne gruppe (se fx www.sundmand.dk). Der er således behov for at forbedre vores viden om denne målgruppe samt for at undersøge mulighederne for at målrette kommunikation bedre i forhold til de behov, som findes hos forskellige segmenter af ældre mænd. Det må understreges, at ’ældre mænd’ på ingen måde kan siges at være homogen gruppe; der er tale om et stor spænd i alder, fysisk og mental status, ligesom ’sædvanlige’ socio-økonomiske uligheder i sundhed i høj grad også genfindes her. Overordnet er projektets formål at undersøge, hvordan selvhjulpne mænd 55+ (segmenteret i forhold til på forhånd udvalgte kriterier) kan støttes i forhold til etablering eller fastholdelse af sunde madvaner. Projektet indeholder to dele, hvor første del omfatter en status/kortlægning af internationale og danske initiativer/interventioner rettet mod mænds spisevaner og sundhed, mens anden del bliver viet til et brugerinvolverende interventionsstudie, hvor en lovende intervention afprøves, evt i regi af Forum for Mad, Måltider og Sundhed

    Finansiering: Projektet er en del af myndighedsberedskab, - finansieret via MFVM

    01/05-201930/11-2020

  2. WasteSense - Vurdering af friskhed: Forudsigelse af holdbarhed og reduktion af madspild via høj præcisions perceptions kalibreret sensor teknologi

    Derek V. Byrne & Niki Alexi

    Hvert år bliver mange mennesker over hele verden syge som følge af indtagelse af fødevarer og især fordærvede animalske fødevarer såsom kød og fisk. Dette har forståeligt nok resulteret i forsigtige krav til mærkning af sidste salgsdato og sidste udløbsdatomærkning.
    Dette har dog resulteret i, at enorme mængder mad og cirka 92500 ton stadig spiseegent mad i Danmark, ender som madspild. Dette resulterer i enorme økonomiske og ressourcemæssige tab and forsinker desuden vores bæredygtige udvikling i en stigende konkurrencedrevet industi.
    Spørgsmålet er så, hvad hvis man kunne bestemme og forudsige holdbarhed med en langt større præcision, hvilket kunne give anledning til mere præcise holdbarhedsanmærkninger, hvilket derfor ville kunne resultere i markant mindre madspild? I øjeblikket bestemmes holdbarhed primært på basis af bakterietælling, som er meget tidskrævende, eller hved hjælp af sensorisk evaluering, hvilket er præcist men ganske dyrt.
    En mulighed for at måle fordærvelse i kød/fisk og kylling findes dog, hvor man i stedet måler på biogene aminer forårsaget af de forhøjede koncentrationer af bakterier. Eksempelvis er stoffet cadaverine påvist at være ganske prediktivt for frisked i denne type produkter. Dog beror nutidens detektionsmaskiner på kromatografi som er både pladskrævende og dyrt.
    I dette projekt vil biogene aminer blive målt ved hjælp af meget specifikke integrerede nanosensorer som anvender forskellige sensorer (cantilever og plasmoic). Sensorerne er sensitivitets benchmarked op i mod både mikrobiologiske tests og objektive sensoriske metoder. Derudover er de testet for deres specificitet, deres størrelse og deres pris. The ultimative formål er selvfølgelig, at gøre det muligt præcist at bestemme holdbarhed via online målinger i produktionen, hvilket ville give anledning til et markant mindre madspild end hvad som er gældende i dag.

    Finansiering: Danish Food Innovation, Regional Funds Project: Automations booster, Sino Danish Centre Food and Health Research Program

    Samarbejdspartnere: University of Copenhagen, University of Southern Denmark, Technological Institute, Danish Crown, AmiNIC Aps

    01/01-201931/12-2020

  3. Lyd og smag i hjernen: Modulering af auditive effekter på madperception og spiseadfærd

    Qian Janice Wang, Derek V. Byrne, Line Ahm Mielby, Danni Peng Li, Signe Lund Mathiesen, Henrique Fernandes & Patricia Alves da Mota

    Spisning er muligvis den mest livskritiske, multisensoriske oplevelse vi møder dagligt. Dog er informationsbidraget fra specifikke sensoriske modaliteter, især lyd, blevet yderst negligeret og ikke udnyttet nok for at besvare det essentielle spørgsmål om hvorfor folk spiser hvad de spiser.
    Det unikke interdisciplinære projekt har til formål at muliggøre et større paradigmeskift i vores forståelse omkring fundamentale neurale mekanismer i hørelse og madperception ved at blotlægge, hvordan lyd kan påvirke hjernens afkodning af smag og madbelønning såvel som vores efterfølgende spiseadfærd.
    Hensigten med forskningen er at blotlægge, hvordan lyd kan påvirke hjernens afkodning af smag og madrelateret belønning ved at kombinere psykologiske, neurologiske, beregningsmæssige, og sensoriske forskningsmetoder. For at forme folks kognitive og emotionelle reaktioner til mad, tilstræber vi med denne nye grænsebrydende tilgangsmåde at bidrage substantielt til vores viden om hvordan hjernen integrerer information på tværs af flere sensoriske modaliteter. Ligeså vigtigt kan projektets resultater hjælpe med at formilde den nuværende diet-baserede offentlige sundhedskrise på verdensplan ved at introducere lyd som et nyt redskab for at nudge sunde madvalg og spiseadfærd derhjemme såvel som i offentlige spisemiljøer.

    Finansiering: Faculty of Science and Technology AU Start Grant

    Samarbejdspartnere: Crossmodal Research Laboratory, University of Oxford, UK; Department of Computer Science, York, St John University, UK; Music in the Brain CoE AU; Centre of Art and Science, Universidad de Tres de Febrero, Argentina; Department of Marketing, Norwegian Business School, Norway.

    01/09-201801/10-2021

  4. Food Waste in the Danish Service Sector

    Ulla Kidmose & Anna Borum

    MFVM er interesseret i at få viden og data for madspild i den danske service sektor. Formålet med rapporten er derfor at kvantificere madspild i den danske fødevaresektor. Den danske service sektor omfatter hoteller, restauranter, institutioner og kantiner. Disse kategorier vil opdeles i relevante branchekoder, hvilket gør det muligt at bruge eksisterende data fra Danmarks Statistik og datasystem for madspild.

    Finansiering: Projektet er en del af myndighedsberedskab, - finansieret via MFVM

    01/05-201830/05-2019

  5. KvaliRod - Forbedret kvalitet af rodfrugter med innovativ håndtering i vaskeriet

    Merete Edelenbos, Justyna Wieczynska & Ulla Kidmose

    Formålet med dette projekt er at forbedre kvaliteten og holdbarheden af rodfrugter i forsyningskæden gennem brug af innovativ håndtering i vaskeriet. Der er stigende problemer med råd af pakkede, økologiske og konventionelle rodfrugter i detailhandlen og hos forbrugerne og det sætter produktionen under pres. Gulerødder får let sorte overfladiske pletter og bliver slimede som følge af spredning af mikroorganismer på rødderne i vaskeriet, som så efterfølgende vokser på de pakkede rødder. Det begrænser de danske rodfrugtproducenters muligheder for at eksportere råvarer til fjernere lande som fx Kina, hvor der er stor efterspørgsel efter økologiske varer. Rodfrugter har i sig selv en lang holdbarhed med den begrænses af vask og polering efter høst og opbevaring ved stuetemperatur i detailhandlen. Projektets primære output er at nedsætte skaderne ved polering af rodfrugter, at udvikle og afprøve varmvandsbehandlingsmetoden som en miljøvenlig og skånsom dekontamineringsteknik samt at undersøge mulighederne for at bruge naturligt forekommende antimikrobielle stoffer til vask af rodfrugter i produktionen fx timianolie. Det forventes at ny innovativ teknik i vaskeriet kan reducere madspildet med 5 % i detailhandlen og med 30 % hos forbrugerne. Det vil ud fra et samfundsmæssigt synspunkt reducere klimabelastningen og forbedre ressourceudnyttelsen. Forbedret kvalitet og længere holdbarhed vil øge kundetilfredsheden og forbedre de danske virksomheders konkurrencekraft gennem øget produktion, effektivisering og eksport.
    Finansiering: Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) under Miljø- og Fødevareministeriet.
    Samarbejdspartnere: Limfjords Danske Rodfrugter, Gl. Estrup Gartneri A/S, Cabinplant A/S, SOBEC EMEA ApS, Airvention ApS, GASA Odense Frugt-Grønt a.m.b.a., ISI Food Protection ApS

    01/10-201730/09-2021

  6. InnoSweet: Integreret perception, psykologi og fysiologi til bibeholdelse af sødhedsopfattelse via sukkererstatning og - reduktion i sunde drikkevarer

    Derek V. Byrne, Ulla Kidmose, Line Ahm Mielby, Per Bendix Jeppesen, Charles Spence, Qian Janice Wang, Jørgen Dejgård Jensen, Stine Møller, Sidsel Jensen, Anette Thybo & Luc Didierjean

    Vi indtager for meget sukker. Især unges sukkerindtag fra
    sukkerholdige drikkevarer er for højt. Fødevareindustrien har forsøgt at
    imødekomme dette ved at reducere sukkerindholdet udelukkende ved brug af
    sødemidler, hvilket medfører drastiske ændringer af produktets sødme og
    smagsmæssige profil. Denne ændring har mindsket forbrugernes præference.
    InnoSweets vision er, at ved at kombinere sensoriske og psykologiske faktorer
    med aktivitet i hjernens belønningssystem, som hver for sig øger sødhedsopfattelsen
    af fødevarer i en model, er det muligt at bibeholde sødhedsopfattelsen af
    sukker- reducerede eller -erstattede drikkevarer uden at nedsætte de unges
    præference. Gennem implementering af den videnskabelige model i industriens
    produktudvikling, er det muligt at udvikle drikkevarer med lavt sukkerindhold
    og uændret sødhedsopfattelse og præference hos unge hvilket vil medføre succes
    på markedet. Det er derfor muligt for unge at kombinere det søde og sunde liv.
    Der vil også blive udviklet et beslutningsværktøj til produkt lancering som
    både tager sundhed, økonomi og præference i betragtning.



    Finansiering: Grand Solution Project: Innovation Fund
    Denmark



    Samarbejdspartnere: Copenhagen University, DuPont
    Nutrition and Health, Carlsberg Research Laboratory, Rynkeby

    01/02-201731/01-2021

  7. MuMiPro: Muslingeopdræt som virkemiddel og kilde til økologisk protein

    Marianne Hammershøj, Karen Timmermann, Jan Værum Nørgaard, Mette Termansen & Ulla Kidmose

    Det er formålet med MuMiPro at udvikle en ny type opdræt af muslinger, som på en og samme gang leverer bæredygtigt foderprotein til økologisk husdyrproduktion, forbedrer miljøkvaliteten i kystnære danske farvande og skaber arbejdspladser i områder uden for de store byområder. Visionen er, at MuMiPro genererer den nødvendige viden til, at der kan etableres en produktion af op til 100.000 tons muslinger årligt i lineopdræt primært beregnet til brug i foderstofproduktion til økologisk svine- og fjerkræproduktion med positivt bidrag til fødevarekvaliteten. MuMiPro er samtidig leverandør af økosystem tjenesteydelser til det kystnære vandmiljø som virkemiddel til opnåelse af god økologisk tilstand.
    Finansiering: Innovationsfonden
    Samarbejdspartnere: Udviklingscenter for Husdyr på Friland KS, Danish Agro a.m.b.a., Limfjordsrådet, Landbrug og Fødevarer FmbA – SEGES, Vilsund Blue A/S, Engredo ApS, Nofima, Seafood Limfjord A/S, Wittrup Seafood A/S, Danmarks Tekniske Universitet

    12/01-201731/12-2020

  8. OmniSaM - En multimodal mæthedsmatrix baseret teknologi til udredning af føde- og drikkevares mæthedsværdi

    Derek V. Byrne, Barbara Vad Andersen, Kjeld Hermansen & Marlene Schou Grønbeck

    Projektets hovedmål er at bevise, at der kan udvikles en multimodal mæthedsmatrix, som forudsiger fremtidig energiindtag og har højere prædikativ værdi end eksisterende metoder til måling af mæthed. Baggrund: Som i led i forebyggelse af overvægt og fedme, har fødevareindustrier og folkesundhedsprogrammer længe haft en ambition om at udbrede føde- og drikkevarer med høj mæthedsværdi. Fødevarer der mætter hurtigere og længere er ønskelige, for at forbrugere kan kontrollere deres energiindtag. Den altoverskyggende hindring i udviklingen af sådanne fødevarer ligger i metoden til måling af mæthed. Nuværende metoder har svag prædikativ værdi, kan ofte ikke replikeres og er endnu ikke valideret med hensyn til energiforbrug i hverdagen.Metode: OmniSaM foreslås som en metode som inkorporerer dynamikker fra det fulde spektrum af modaliteter involveret i mæthed; hjernen, blodet, perception og adfærd. Med matrixen udviklet, vil den blive skaleret ned til en minimal form velegnet til industriel anvendelse. I OmniSaM har vi samlet en unikt team af forskere med erfaring indenfor sensorisk, endokrinologi og neurovidenskab med adgang til de mest avancerede faciliteter i Danmark.Finansiering: Arla Dairy Health and Nutrition Excellence Center Samarbejdspartnere: Danish Research Centre for Magnetic Resonance - Copenhagen University Hospital, Department of Endocrinology and Internal Medicine - Aarhus University Hospital, Copenhagen University Hospital, Arla Food Ingredients, Arla Food Amba

    01/11-201631/10-2019

  9. DNA-SHAPES: Analyse af komplekse biologiske blandinger ved hjælp af ny metode

    Derek V. Byrne, Line Ahm Mielby, Line Elgård Nielsen, Jørgen Kjems, Jan Johannes Enghild, Daniel Miotto Dupont, Birgitte Rechinger Skadhauge & Niki Alexi

    Overordnet formål: Det specifikke formål ved DNA-Shapes er
    at opnå molekylær baserede definitioner af komplekse blandinger af ingredienser
    i fødevarer og sammenholde disse med den menneskelige smagssans. Alt dette med
    henblik på at udvikle en kunstig smagsteknologi som konceptuelt efterligner
    vores naturlige sensoriske sansesystem.



    Baggrund: Mennesker har smagsløg placeret på tungen og i
    mundhulen. Vores smagsindtryk bliver skabt ved at fødevarekomponenter binder
    sig til smagsreceptorer placeret på smagsløget. Denne proces sammen med
    tekstur/temperatur bestemmer smagen af en fødevarekomponent. Mennesker har
    omkring 4000 smagsløg, som hver består af 100 celler. Hver celle indeholder
    50-100 forskellige receptorer som ved binding af specifikke smagsstoffer
    starter en intracellulær kaskade af signaler som omdannes til neuron
    signalering til hjernen. Det betyder at the komplekse signal fra cirka 500.000
    celler skaber smagssansen i vores hjerne.



    Fremgangsmåde: I DNA shapes projektet vil vi forsøge at
    efterligne den naturlige smagssans ved at bygge et bibliotek med billioner af
    forskellige molekyler som specifikt kan binde sig til individuelle
    fødevarekomponenter. Ved at udvælge den undergruppe af molekyler som kan binde
    sig til bestemte fødevarematricer og efterfølgende karakterisere dem, kan vi
    skabe et ”billede” af ingredienser – meget ens med the princip som bruges af
    vores hjerne. Vores metode vil benytte flydende DNA molekyler foldede til
    definerede 3D strukturer til dette.



    Indvirkning: The primære formål med DNA-Shapes er at skabe
    et praktisk værktøj, baseret på high-end DNA videnskab, kalibreret til vores
    menneskelige smagssans via dataanalytiske metoder således at DNA målinger
    efterligner den menneskelige smagssans og som et resultat af dette kan give os
    ny indsigt i hvordan vi smager. Yderligere forventes det, at vi inden for nogle
    få år vil kunne skabe miniature DNA segmenterings instrumenter som kan skabe håndholdte
    instrumenter for hurtig og præcis vurdering af fødevarekvalitet, -autenticitet,
    -kontaminering og –udpegning. Dette er af høj relevans for eksempel for general
    screening af molekylært indhold af importerede og eksporterede varer, øjebliks
    vurdering af kvalitet i produktionslinjer samt sporing af forurening.
    DNA-Shapes teknikken kan yderligere let udvides til en lang række andre
    applikationer. Teknikken vil tydeligt have applikationsmuligheder inden for
    sundhedssystemet, hvor karakterisering af blandinger af proteiner og biomolekyler
    i kropsvæsker (blod, rygmarvsvæske, urin, spyt og fæces) kan hjælpe med
    sygdomsdiagnoser, forureningsbekæmpelse af vand og jord og inden for
    retsmedicinsk videnskab. 
    Finansiering: Carlsberg Fonden: Semper Ardens Research Project
    Samarbejdspartnere: Interdisciplinary Nanoscience Center (iNANO), & Department of Molecular Biology and Genetics - Gene Expression and Gene Medicine, Carlsberg Group Research

    03/08-201631/01-2020

  10. Bitter-Sund - Flere sunde og bitre grønsager til foodservice sektoren og forbrugeren

    Hanne Lakkenborg Kristensen & Ulla Kidmose

    Forskningsprojektet MAXVEG har vist, at et stort indtag af kål og rodfrugter er et effektivt middel til at mindske type II diabetes symptomer. Effekten er størst, hvis grøntsagerne har et højt indhold af
    stærke og bitre smagsstoffer. Kål og rodfrugter danner fundamentet i den økologiske
    køkkenomlægning og et nyt sortiment af grønsager med ny smag og højt indhold af sundhedsgavnlige stoffer vil have positiv effekt på omlægning til økologi i køkkener. Bitter-Sunds mål er at øge befolkningens sundhed via øget forbrug af sunde og bitre kål og rodfrugter hos to brugersegmenter: private, raske kunder og offentlige, syge brugere. Dette opnås ved at øge
    tilgængelighed via produktion, anvendelighed og tilberedningsmåder i den offentlige bespisning og hos forbrugerne samt vilje til en omlægning til en kost med større andel af økologiske sunde og bitre kål og rodfrugter. Ved et eksta indtag af 200 g sunde og bitre grønsager 250 dage om året hos befolkningsgrupper vil grønsagsarealet stige med 5000 ha, og produktivitet og indtjening hos producenter, engros og foodservice vil stige pga. særlige egenskaber og merpris med markante
    effekter for beskæftigelse, hjælpestoffer og klima. Sundhedsudgifterne vil falde med ca. 1 milliard årligt. BitterSund projektet er opdelt i 4 arbejdspakker, som for sunde kål og rodfrugter dækker produktion, udvikling af koncepter, betydning af kostomlægning og dens sundhedsøkonomiske og klimamæssige effekter.

    01/01-201630/06-2019