Bjørn Melin, studerende på Molekylær ernæring og fødevareteknologi

Bjørn Melin Nielsen er begejstret for uddannelsen Molekylær ernæring og fødevareteknologi, der gør det muligt for ham at kombinere interessen for ernæring med fødevareteknologi.

I mange år har Bjørn Melin Nielsen haft en stor interesse for ernæring. Derfor var det naturligt for ham at vælge overbygningen på den relativt nye uddannelse Molekylær ernæring og fødevareteknologi efter tre år med studier på Molekylærbiologiuddannelsen ved Aarhus Universitet.

- Valget af uddannelsen var oplagt, fordi den giver mig mulighed for at blive god til to fagområder, nemlig ernæringsforskning og fødevareteknologi, forklarer Bjørn Melin Nielsen og fortsætter:

- Måden, vi producerer fødevarer på, har betydning for menneskers velvære og sundhed. Ser jeg noget i en celle, som måske kan skyldes egenskaber ved vores kost, så kan den opdagelse måske være med til at ændre den måde en bestemt fødevare produceres på og sikre, at vi opnår en anden og bedre effekt. Jeg vil med uddannelsen i bagagen kunne være med i hele processen – fra arbejdet med celler og frem til fremstillingsprocessen.

Netop en bagage, der fyldes med indsigt i to fagområder, ser han som et kæmpe plus i forhold til hans karrieremuligeder.

- Jeg er ikke i tvivl om, at jeg vil stå stærkt, fordi jeg får indsigt i mange felter. Samtidig er uddannelsen baseret på anvendt forskning, og der er tæt forbindelse med relevante virksomheder, siger Bjørn Melin Nielsen.

Han fremhæver, at han på uddannelsens første år var på besøg på flere interessante virksomheder, der kunne være potentielle arbejdspladser i fremtiden.

Andet år, som han er i undervejs med, står for Bjørn Melin Nielsens i specialets tegn. Et helt år er afsat til speciale, hvilket tiltaler ham, da det – efter hans opfattelse – giver mulighed for større fordybelse og indsigt i komplekse forhold.

- Jeg har brugt en del tid af mine studieår på at skrive teoretiske opgaver. Nu vil jeg glæde mig til at få fingrene ned i substansen gennem det praktiske arbejde i laboratoriet, fortæller han.

Bjørn Melin Nielsens speciale er en del af et større forskningsprojekt, hvor han skal arbejde med phytansyre, der er en fedtsyre, som kun dannes i køers mave. Phytansyre er interessant, fordi den har betydning for menneskers regulering af omsætningen af fedt og kulhydrater og har gunstig virkning på risikoen for at udvikle fedmerelaterede sygdomme som eksempelvis sukkersyre.

- Projektet er rigtig spændende, og det er rart at kunne se nogle perspektiver for anvendelse af projektet - også inden for nærmeste fremtid. Jeg kunne godt forestille mig, at vi på et tidspunkt kommer til at se en ”præ-diabetiker-mælk” på grundlag af phytansyre, der kan være med til at bremse udviklingen af diabetes 2, som mange risikerer at få i fremtiden, fremhæver Bjørn Melin Nielsen.

Selv om han kun har været på forskningscentret ved Foulum i nogle få uger, har han gjort sig nogle erfaringer med de generelle arbejdsbetingelser.

- Jeg har fået en rigtig god vejleder til mit projekt, som  har kontor nærmest ved siden af mig. Det er også dejligt, at vi studerende bliver betragtet som kollegaer og reel arbejdskraft. Det tror jeg ikke, man ser i samme grad andre steder, siger Bjørn Melin Nielsen.

Fremtiden har han ikke gjort sig så mange tanker om. Karrieren må dog meget gerne omfatte laboratoriearbejde, og forskervejen er med i overvejelserne.

- Et laboratorium er et særligt sted. Jeg har læst teori i fem år og skal til at omsætte det til noget i praksis. Jeg overvejer, om jeg kan tage en ph.d., for jeg drømmer om at være forsker og blandt beslutningstagerne på de projekter, jeg involverer mig i, siger Bjørn Melin Nielsen.