Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Forsker i sensorik og eksperimental psykologi fra Institut for Fødevarer får Nils Foss’ talentpris

Qian Janice Wang, der er adjunkt på Aarhus Universitets Institut for Fødevarer, er blevet tildelt Nils Foss’ talentpris. Prisen får hun for sit innovative tværfaglige arbejde med multisensorisk smagsopfattelse, der blandt andet kan bruges til at få folk til at spise sundere.

25.11.2019 | Lise Bundgaard

Qian Janice Wang sammen med Per Falholt, der er formand for priskomiteen. Billede: FOSS.

Qian Janice Wangs innovative tilgang til fødevarevidenskaben blev den 18. november belønnet med Nils Foss’ talentpris. Prisen uddeles en gang om året til en talentfuld og lovende fødevareforsker, der har ydet et væsentligt bidrag til fødevareteknologi. Med prisen fulgte 15.000 euro og et kunstværk af glaskunstner Torben Jørgensen.

Qian Janices Wang arbejder med det multisensoriske, dvs. hvordan vores sanser påvirker hinanden, f.eks. hvordan elementer i omgivelserne som duft, lys og lyd påvirker vores smagsopfattelse. Hun er bl.a. uddannet fra Oxford Universitet og har afholdt alt fra parfumekoncerter til musikalske madmalerier, og hun har i sin forskning bl.a. fokuseret på interaktionen mellem lyd og smag.

Priskomiteen begrundede valget af Qian Janice Wang med hendes tværfaglige tilgang til innovativ multisensorisk fødevarevidenskab. Ved prisoverrækkelsen fremhævede komiteen bl.a., hvordan forskningen kan bruges til at ”nudge” folk til at spise sundere. I sin takketale fremhævede Qian Janice Wang, at netop mennesket er omdrejningspunkt for hendes forskning.

- Jeg undersøger ikke selve maden, men den, der spiser den. Det er ikke nok at udvikle sunde fødevarer. Vi skal også overtale folk til at spise maden. Vores tankegang og omgivelser er afgørende i den sammenhæng.  

Qian Janice Wang sigter mod at udvikle en teoretisk model for human multisensorisk smagsopfattelse til vurdering af fødevarekvalitet.

Qian Janice Wang har en baggrund i eksperimenterende psykologi og computervidenskab. Hun er en del af gruppen Institut for Fødevarer - Fødevarekvalitet, Perception & Samfund, som blandt andet forsker i forståelsen af fødevarekvalitet og perception i samspillet mellem multisensorisk fødevareanalyse, hvor mennesket kan bruges som måleredskab, eksperimentel psykologi, fysiologisk respons og kognitiv neurovidenskab.

 

Yderligere oplysninger

Adjunkt Qian Janice Wang
Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet
Mail:qianjanice.wang@food.au.dk  
Telefon: 22319864 

Food, DCA, Blog