Aarhus University Seal

Baggrund

Verdens sødeste plante

Steviaplanten (Stevia rebauduana) stammer oprindeligt fra Sydamerika, hvor den i århundrede har været brugt som sødemiddel. Stofferne i planten der giver den søde smag benævnes steviolglykosider. Disse sødestoffer er mellem 40 til 300 gange sødere end sukker (sakkarose). De sødeste og mest velsmagende er rebaudasid A og steviosid. Steviolglykosider indeholder ingen kalorier, og påvirker ikke blodsukkeret, hvilket i et sundhedsmæssigt perspektiv gør steviaplantens sødestoffer til oplagte alternativer til sukker i mange forskellige fødevarer.

 

Hvad siger EU lovgivningen om brugen af stevia i fødevarer 

Steviaplanten og tørrede blade heraf er ikke godkendt til brug i fødevarer inden for EU. Det skyldes at EU betragter steviablade som "Novel Food" med den begrundelse, at steviablade ikke har været markedsført i EU før 1997, og derfor påkræver en forhåndsgodkendelse. Siden 2011 er oprenset steviolglykosid fra steviaplanten godkendt i EU til brug som sødemiddel i konventionelle fødevarer og har fået E-nummeret E960. Det godkendte stevia sødemiddel (E960) skal bestå af mindst 95 % oprenset steviolglykosider.

 

Økologiske fødevareprodukter må ikke indeholde E960

Den industrielle oprensning af steviolglykosider sker i dag ved hjælp af ionbytning, og denne metode er ikke godkendt inden for økologien. Der er derfor brug for en ny teknik, der ved vandig ekstraktion og membranfiltrering kan oprense steviolglykosider (til mindst 95 % oprensede steviolglykosider) fra økologik dyrkede steviaplanter.

 

Formålet med projektet "Grøn stevia - økologisk sødemiddel til økologiske fødevarer"

Markedet for økologiske og sunde fødevarer er stigende. Et steviaprodukt godkendt til brug i økologiske fødevarer vil imødekomme fødevareindustriens efterspørgsel på naturlige sødemidler uden kalorier, som alternativ til sukker i økologiske fødevarer og drikkevarer.

 

Mål

Et dansk naturligt nul-kalorie sødemiddel til økologiske fødevareprodukter

   

Projektets aktiviteter er opdelt i 6 arbejdspakker

AP1: Godkendelse af stevia/steviaprodukt i økologiske fødevarer

AP-leder: Sybille Kyed, Økologiske Landsforening

 

AP2: Udvikling af vandig ekstraktion og membranfiltrering af steviolglykosider

AP-leder: Karsten Lauritzen, DSS Silkeborg A/S

 

AP3: Screening af Stevia rebaudiana genpuljer

AP-leder: Kai Grevsen, Aarhus Universitet, Institut for Fødevarer

 

AP4: Udvikling af dyrkningskoncept for økologiske steviaplanter

AP-leder: Jørn N. Sørensen, Aarhus Universitet, Institut for Fødevarer

 

AP5: Produktudvikling - Produkter med økologisk stevia som sødemiddel

AP-leder: Jens G. Møller, Dairy Fruit A/S

 

AP6: Storskala dyrkning af økologisk stevia til forsøgsproduktion

AP-leder: Lars Johansen, Danmarks Naturfond Skovsgård gods

 

Projektplan

Fase 1 (1/9 2013 - 30/6 2015)

- Godkendelse af stevia til brug i økologiske fødevareprodukter

- Gennemføre en streening af "Stevia rebaudiana" selektioner fra genpuljer og udvælge de

   bedste selektioner til et økologisk dyrket produkt i Danmark.

- Udvikle en teknik til at fremstille et rent klart pumpbart væskeprodukt af steviolglykosider

   fra steviaplanter baseret på vandigt ekstrakt og membranfiltrering som alternativ til sukker.

   Produktet skal kunne pasteuriseres og tappes aseptisk på stålcontainere.

- Dyrke stevia økologisk til indledende membranfiltreringsforsøg.

 

Fase 2 (1/4 2014 - 31/8 2017)

- Udvikle koncept til en økonomisk bæredygtig økologisk og lokal forankret (dansk) produktion

   af steviaplanter med optimal udbytte og indhold af de ønskede typer af steviolglykosider.

- Udvikle et økologisk steviaplantebaseret produkt som sødemiddel i økologiske fødevarer,

   bl.a. mælkeprodukter, marmelade, is m.m.

- Producere tilstrækkelige mængder af økologiske steviaplanter i storskala hos avler til

   forsøgsproduktion og lancering af mælkeprodukter sødet med økologisk dyrket stevia.