Aarhus University Seal

Indhold og aktiviteter


Udvalg af kloner, opformering og vurdering af dyrkningsegnethed

De 4 arter der indgår i projektet er vild hassel (Corylus avellana), skovæble (Malus sylvestris), slåen (Prunus spinosa) og mirabel (kirsebær blomme= Prunus cerasifera). De er valgt som eksempler på hvordan man kan udnytte og udvikle brugen af vilde planter til nye fødevarer. Screeninger af vilde plantesamlinger er aftalt at kunne gennemføres på arealer og i samlinger eget af Naturstyrelsen, Miljøministeriet, v biolog, ph.d. Ditte Olrik og hos firmaet Dyrelund, v. Niels Arp-Hansen, som producerer frø fra disse vilde arter arter i plantage. Forsøg med dyrkning og bevaring af udvalgte kloner vil finde sted ved Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet. De udvalgte kloner af hver art vil blive bevaret i minimum 5 år efter projektets ophør ved AU.

Der vil blive udvalgt op til 10 vilde kloner af hver art til dyrkningsundersøgelser og derudover vil der blive inddraget 1 dyrket reference sort af hassel, dyrket æble og dyrket mirabel. Der vil blive podet træer af hver klon til dyrkningsforsøg. De udvalgte kloner vil blive dyrket med økologiske metoder på det økologiske værkstedareal ved Institut for Fødevarer, AU, Årslev, og her evauleres planternes tilvækst, udbytte, sundhed og modstandsevne mod sygdomme og skadedyre.

 

Fødevarekvalitet og egnethed

De 10 kloner pr art vil blive undersøgt for forskellige fødevareegenskaber og smagsvurderinger med ekspert bistand fra kok og fødevareudvikler Mads Nybro (Restaurant BETABETA. Han vil ligeledes udvikle en række mulige prototypeprodukter baseret på de 4 vilde arter, hvor det særlige vilde karaktertræk for fødevaren bevares. Koncept produkter beskrives i idékatalog med fotos og opskrifter.

 

Demonstration af fødevarekvalitet

Projektets resultater formidles ved Foodfestival/ åbenthusarrangement og i artikler i fagblade.