Aarhus Universitets segl

Liguster sortsældning- forebyggelse af blomstring
i produktionsfasen og metoder til forbedret rodning.

Liguster er en af de største enkeltafgrøder i dansk planteskoleproduktionen med anvendelse til hæk og færdighæk. I de seneste år er der set stigende problemer i produktionen af liguster, dels i formeringsledet med markant faldende rodningsprocenter hos nogle producenter og dels i vækstfasen, hvor der opleves markant øget blomstringsdannelse i ligusterplanter med særlige udfordringer i færdighækproduktionen, som giver markant ringere tilvækst og påvirker formdannelse negativt. Den stærke blomsterdannelse påvirker også den videre vækst som hæk hos forbrugerne, som kan opleve mindre succes med ligusterhække generelt

Formålet med projektet er todelt, 1) dels at undersøge og forstå årsagen til rodningsproblemer og sikre nye metoder til bedre rodning af hovedsorter og 2) dels at undersøge hvad der betinger den kraftige blomstring i produktionen og hvordan den kan undgås eller hæmmes og dermed sikre at kraftig blomstring ikke hæmmer tilvæksten.

Projektperiode: 01-01-2025 til 31-12-2025

Nærværende projekt er første år i et toårigt projekt, hvert år afsluttes for sig. 

  • Projektet ledes og udføres af Institut for Fødevarer, men med ekstern bistand fra 3 planteskoler og HortiAdvice.
  • Projektet gennemføres i to dele, en om blomstringsproblemer og en om formeringsproblemer, forsøg udføres både ved AU FOOD og i Planteskolerne.

Projektleder

Martin Jensen

Seniorforsker Institut for Fødevarer - Differentierede og biofunktionelle fødevarer

Projektet er støttet af: