Aarhus University Seal

Introduktion og formål

Introduktion og formål

 

Formålet med projektet er at undersøge, om det er muligt gennem avl at optimere indholdet af nye højværdiproteiner i mælk med specielle potentialer for funktionelle eller ernæringsmæssige applikationer til udnyttelse på det globale marked, både i dag og i fremtiden. Dette sikres ved udvikling af avancerede proteomics metoder til bestemmelse af indholdet af nye mælkeproteiner af høj værdi for industrien i kombination med information om genetisk variation ved anvendelse af kvantitativ genetisk modellering.

Projektet skaber en vidensplatform for faktorer, der betinger fænotypisk såvel som genetisk variation i indholdet af individuelle højværdiproteiner i komælk, interaktionen mellem disse samt samspillet til nuværende avlsparametre. Projektet er første skridt til at se om der er et potentiale i forhold til at optimere sammensætningen af disse gennem avl.

Ønsket er at sikre produktion og forsyning af mælk som råvare med optimal kvalitet til udnyttelse af alle dens værdifulde komponenter ved at anvende så produktive og robuste dyr som muligt, og dermed skabe optimale betingelser for øget indtjening gennem udnyttelse af alle mælkens værdiproteiner, både fra ostemælk og valle. Et øget fokus på udnyttelse af alle mælkens bestanddele, herunder specielt individuelle proteiner, som har særligt gunstige ernæringsmæssige og/eller bioaktive egenskaber i brugen som ingredienser åbner op for muligheder for udvidede markeder. Dette sker gennem udnyttelse af alle mælkens værdiproteiner fra både ostemælk og valle og dermed for øgning mælkens værdi til gavn for både mejeri og mælkeproducenter gennem anvendelse af så produktive og robuste dyr som muligt.