Aarhus University Seal

Introduktion og formål

Det overordnede formål er anvendelse af omics-teknologier og screeningsteknikker til forudsigelse af den mikrobiologiske kvalitet i mejeriprodukter. Et af de væsentligste kvalitetsproblemer i ultra-høj temperatur behandlet (UHT)-mælk kan føres tilbage til aktivitet fra kvalitetsforringende enzymer, der stammer fra koens celler eller fra kuldeelskende (psykrotrofe) bakterier, som kan vokse under køling. Bakterierne overlever ikke varmebehandlingen, men det gør enzymerne, som efterfølgende reducerer produkternes holdbarhed og kvalitet, samt ultimativt fører til produktspild og tab af markedsandele, på især eksportmarkeder. Projektet vil relatere enzymaktiviteter, som overlever varmebehandlingen, til den målbare kvalitetsforringelse af UHT mælk pga. forudgående tilstedeværelse ad mikroorganismer, som imidlertid ikke overlever varmebehandlingen og derfor ikke kan detekteres med traditionelle mikrobiologiske analyser.

Projektet leverer viden baseret på anvendelse af “omics”-teknologier til at belyse kvalitetsødelæggelse i UHT-mælk som resultat af mikrobiel kontaminering. Sigtet er at etablere værktøjer til tidlig påvisning af problem- batches, således at denne mælk ikke bruges til produktion af langtidsholdbare UHT-produkter.

Projektperiode: 01.01.2019-31.12.2022

Projekter er støttet af: Mælkeafgiftsfonden/Mejeribrugets ForskningsFond, Aarhus Universitet og Arla Foods amba.

Projektdeltagere: DTU, Arla Foods amba og Aarhus Universitet