Aarhus University Seal

Food Chemistry

Projects

Below please find a selection of ongoing research projects. Project descriptions for several of them are publicly available on websites which can be linked to from this page:

Sort by : Start date | End date | Title

  1. Udvikling af hestebønneproteinråvare til fiskefoder (BØNNEFISK)

    Anne Johanne Tang Dalsgaard & Nina Aagaard Poulsen

    Projektet vil udvikle en ny type foder baseret på hestebønner til brug i fiskeopdræt. Fiskeopdræt kræver foder med et højt proteinindhold, hvilket traditionelt er kommet fra fiskemel, men i stigende grad erstattet af plantebaserede proteiningredienser såsom især importeret soja. Imidlertid er der behov for at udvikle mere bæredygtige foderkilder, der produceres lokalt.

    Hestebønner anses som et lovende alternativ, men for at bønnerne kan anvendes som proteiningrediens i fiskefoder, skal de forarbejdes til et produkt med proteinindhold på linje med sojaproteinet. Projektet vil, først gennem screening, og senenere gennem processering af nøje udvalgte hestebønnesorter og forædlingslinjer med et højt proteinindhold udvikle et hestebønneprotein, der kan kommercialiseres som en ny proteinråvare til fiskefoder.
    Projektet vil bidrage til at nedsætte akvakulturerhvervets udledning af klimagasser med et bæredygtigt, lokalproduceret proteinalternativ. Samtidig vil projektet reducere påvirkningen af miljøet fra kvælstof, idet hestebønner ikke behøver tilførsel af kvælstofholdig gødning.


    Anne Johanne Tang Dalsgaard (PI), DTU Aqua
    Nina Aagaard Poulsen (Deltager), Institut for fødevarer

    Samarbejdspartnere: Danmarks Tekniske Universitet, Nordic Seed A/S, Aarhus Protein A/S, BioMar A/S, Aarhus Universitet
    Description

    01/01-202530/06-2028