Aarhus University Seal

Baggrund

Udfordringer med stort pesticidforbrug og resistent gråskimmelsvamp i dansk jordbærproduktion

Gråskimmelsvamp er den hyppigst forekommende og ødelæggende sygdom hos de danske jordbærproducenter. Det fører til rådne bær både under dyrkningen på marken, i frugt- og grøntafdelingerne i supermarkederne og derhjemme hos forbrugerne. Mange bær må kasseres, og derved en dårlig forretning for producenterne.

Jordbærproducenterne har i dag mulighed for at anvende nogle få typer af sprøjtemidler til at bekæmpe gråskimmel, men det tyder på at nogle jordbærplanter er angrebet af arter af gråskimmelsvampe, som har udviklet multiresistens mod sprøjtemidler. For at undgå et øget pesticidforbrug der alligevel vil være nyttesløst, er det vigtigt at der genereres mere viden om forebyggelse af gråskimmel svamp og udvikles metoder til at undgå resistente gråskimmelarter.

Jordbærplanterne hos de danske producenter importeres hovedsagligt fra Tyskland og Holland, det undersøges i projektet om plantematerialet allerede er smittet med multiresistente gråskimmelarter inden de ankommer til Danmark.

En anden del af projektet handler om at klarlægge den optimale brug af pesticider mod gråskimmelsvamp, hvor formålet er at reducere antallet og mængden af sprøjtninger og samtidig sikre, at sprøjtningerne er effektive.

Projektet er opdelt i følgende arbejdspakker (AP):

  • AP1: Projektledelse og formidling 
    (Projektleder: Antonios Petridis, AU)
  • AP2: Test af Botrytis resistens i jordbær plantemateriale 
    (AP2-leder: Antonios Petridis/Roland Weber, AU)
  • AP3: Undersøge spredningen af fungicid resistente Botrytis-stammer i kommercielle jordbærmarker 
    (AP3-leder: Nauja L. Jensen, GR)
  • AP4: Reducere spredningen af fungicid resistente Botrytis-stammer i jordbærmarken 
    (AP4-leder: Antonios Petridis, AU)
  • AP5: Hyldeliv og forebyggelse af gråskimmel ved hurtig nedkøling af bærrene efter plukning i marken
    (AP5-leder: Antonios Petridis, AU)