Dyrkede brombær giver ikke altid den ønskede fulde smagsoplevelse af brombær, som mange oplever i vilde brombær. Internationale undersøgelser indikerer, at vilde brombær kan være sødere og mere koncentrerede mht. farve og indholdsstoffer end mange dyrkede sorter. Det kan derfor være interessant, at vurdere om det vil være muligt at finde vilde kloner af brombær, som kan være interessant at dyrke kommercielt til et luksus produkt. Øhavet APs producerer økologiske syltetøj af en række frugt- og bær arter, herunder også brombær. Muligheden for en økologisk produktion af bær fra vilde danske kloner af brombær til økologiske specialprodukter af syltetøj og marmelade er derfor interessant og især at sammenligne med kvalitet og udbytte hos udvalgte dyrkede sorter. Aarhus Universitet har tidligere undersøgt forekomst af vilde brombær i Danmark og kloner fra udvalgte lokaliteter indgå, i projekt.
Projektets formål er at indsamle, opformere, bevare og dyrke 20 vilde danske brombærkloner, ud fra viden om forekomster af vild brombær i Danmark, som tidligere er identificeret af Aarhus Universitet. Klonernes egenskaber vil blive demonstreret og vurderet i forhold til økologisk dyrkningsegnethed, udbytte, plantesundhed og egnethed til økologisk dyrkning, samt fødevarevurdering af bærkvalitet og smag i de forskellige kloner, både som friske bær og deres egenskaber i produktion af syltetøj/marmelade. Projektet vil afholde formidlingsarrangementer, samt informere om projektet på internettet i aviser og i fagtidskrift.
Projektperiode: 1/2 2011 – 1/2 2014
Projektet er finansieret af: Fødevareministeriets program for Demonstration og bevaring og bæredygtig udnyttelse af plantegenetiske ressourcer for jordbrug og fødevarer