Projects
Sort by : Start date | End date | Title
Margrethe Therkildsen , Mogens Vestergaard , Troels Kristensen , Lisbeth Mogensen , Barbara Vad Andersen & Iben Alber Christiansen
Formålet er at beholde økologisk fødte tyrekalve i den økologiske produktion og samtidig udvikle et produkti-onssystem der tilgodeser både dyrevelfærd, klima, biodiversitet og den fremtidige forbruger, hvor kvalitet af kød erstatter kvantitet. Dette sker ved at videreudvikle GrOBEat produktionssystemet udviklet i Organic RDD6-projekt ”Grass-fed organic beef for sustainable eating – GrOBEat” til produktion af kød fra kalve og ungdyr, så dette også inkluderer et oksekødsprodukt (26 mdr. stude) inklusiv måling af produktionsegenska-ber, kvalitet, forbruger-spiseadfærd og klimaeffekt af studekød. I GrOBEat II testes hypotesen, at kvalitet kan erstatte kvantitet og dermed ændre spiseadfærd af økologisk græsbaseret oksekød mod sundere spisevaner og øget tilfredsstillelse. Til dette benyttes både et trænet sensorisk panel og et stort utrænet forbrugerpanel. For at fremme implementeringen af hele GrOBEat produktionssystemet etableres der netværksgrupper for øko-logiske kvægbrugere, som ønsker at arbejde med kalve fra den økologiske mælkeproduktion, og der laves informationsaktiviteter vedr. management og fodring i GrOBEat produktionssystemet. GrOBEat II generer den viden, der skal til for at implementere det innovative GrOBEat produktionssystem for kødproduktion baseret på kalve fra den økologiske mælkeproduktion. Dermed forbliver kalvene i det økologiske system, og produktio-nen sker under hensyntagen til dyrevelfærd (ko-kalv samvær, maksimal afgræsning), miljø- og klimaeffekt (re-duceret N og CO2 udledning) og fokus på produktet, så det tilfredsstiller fremtidens forbruger (Optimeret kvalitet, øget tilfredsstillelse, reduceret indtag). Dette skaber troværdighed i hele den økologiske kvægproduktion og et holistisk grundlag for at producere økologisk kalve- og oksekød nu og i fremtiden.Description
01/01-2023 → 03/03-2025
Det overordnede mål med RENEW er at skabe en cirkulær bioøkonomisk forretning ved at udnytte calciumrige sidestrømme fra valleproduktionen til at udvikle et funktionelt calcium ingrediens-koncept, der effektivt kan fremme knoglesundheden.
Særligt den ældre befolkning er i risiko for at miste knoglemasse, og derfor er det essentielt og af stor værdi at udvikle effektive strategier, der kan sikre en effektiv calciumoptagelse hos denne betydeligt voksende befolkningsgruppe. En central målsætning for RENEW er derfor at gennemføre et 1-årigt interventionsstudie med henblik på at dokumentere, at det funktionelle calcium ingrediens kan mindske knogletab i postmenopausale kvinder. Derudover vil RENEW kortlægge om en kombination af det biofunktionelle mælkecalcium med en præbiotisk fiberkilde (inulin) ydermere kan øge calciumoptagelsen og dermed styrke knogleopbygningen. Hypotesen er, at tarmbakteriernes fermentering af kostfibrene vil sikre et tarmmiljø, der fremmer calciumoptagelsen, og en målsætning er også at opnå en detaljeret forståelse for disse aspekter ved at gennemføre metabolomics og microbiom analyser. Ved at kombinere disse data med machine learning teknikker i en omfattende dataanalyse vil vi desuden tilegne os forståelse for hvilke faktorer, der er afgørende for forsøgspersonernes respons. Denne viden vil på sigt være værdifuld i forhold til at udvikle skræddersyede fødevareprodukter.
Description
01/04-2020 → 31/03-2025
Jette F Young , Margrethe Therkildsen , Martin Krøyer Rasmussen & Neta Lavon
The project focuses on enhancing the organoleptic properties of a cultured beef product at the molecular level. An important aspect of making beef palatable is controlling the maturation process. In conventional production, blood is drained and oxygen and nutrient flow to the cells is terminated at the same time as the carcass is cooling, leading to post mortem biochemical reactions. The speed and extend of these post mortem biochemical reactions affect taste and texture of the final product. This project investigates the effect of external maturation conditions on the biochemical processes of importance for taste development in cultured bovine cells. Description
01/08-2022 → 30/06-2025
Lars Wiking , Nina Aagaard Poulsen , Margrethe Therkildsen , Peter Lund , Christian Friis Børsting , Nicolaj I. Nielsen & Martin Øvli Kristensen
The project will form the basis for reducing methane emissions from cattle by 1 million tonnes of CO2 by 2030, corresponding to the government's agreement on the green transformation of Danish agriculture. The mean of action is the implementation of feed additives, feed materials and feeding strategies to reduce the methane emission from the cow.
Equipment will be installed to measure methane emissions from individual cows on several cattle farms. This will provide a unique trial setup to test and optimize the allocation of feed additives under practical conditions in order to achieve the greatest possible reduction in methane emissions, without affecting the cows' feed intake, milk yield, health or welfare. Furthermore, the project must ensure that the quality of the milk and meat is not impaired by the use of feed additives.
The project will provide a unique opportunity to bring the feed additives and feeding strategies closer to Danish farmers and companies and enable them to be the first worldwide to implement these strategies and additives in practice to reduce methane emissions
Description
01/01-2023 → 01/12-2025